Apostil Nedir? Apostil Ne Demek? Apostil Kelime Anlamı Detaylı Açıklama
Apostil Nedir: Bir belgenin başka bir ülkede yasal olarak kullanılması için o belgenin gerçekliğinin tasdik edildiği bir belge onay durumudur. Apostil kuralları 5 Ekim 1961 yılında Lahey Anlaşması’nda ortaya konmuştur. Bu anlaşmaya göre, kişi belgeyi düzenlediği ülkede apostil işlemini yaptırdıktan sonra anlaşmada yer alan ülkelerde bu belgeyi kullanabilir. Böylelikle, kişinin belgenin kullanacağı ülkedeki herhangi bir diplomatik merciye başvurmasına gerek kalmaz. Not: Apostil Doğrulamak İçin Tıklayınız
Örnek Belgeler
ÖSYM belgesi, diploma, mezuniyet belgesi, kimlik belgesi,sağlık raporu, evlilik cüzdanı, doğum belgesi ve ticari belgeler apostil onayının yapılabileceği belgelerdir.
Türkiye’de aldığınız bir mezuniyet belgesinin İngiltere’de bir yerde geçerli olmasını istiyorsanız belgenin apostil edilmesi gerekir.
Apostil Nerede Düzenlenir? Apostil Nereden Alınır?
Türkiye’de apostil nereden düzenlenir? Türkiye’de apostil düzenleyen makamlar:
Valilik (illerde),
Kaymakamlık (ilçelerde),
Adli belgeler için ağır ceza mahkemeleri başkanlıkları
Adli belgelerde, ağır ceza mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde Adliye Encümeni veya Adalet Komisyonu Başkanlıkları.
Apostil Onay Süreci
Apostil Ne Demek ? Türkiye’deki herhangi bir resmi kurumdan aldığınız belgenin Lahey Anlaşması’nda yer alan diğer ülkelerde de yasal olarak geçerli sayılması için şunları yapmalısınız:
- Türkçe belgeyi yeminli tercümana istediğiniz dilde tercüme ettirdikten sonra yeminli tercümanın bağlı olduğu noterlikten tercüme onayı yaptırım. Fakat yeminli tercümanın imza ve kaşesinin belgede bulunması zorunludur. Yoksa tercüme edilen belge geçerli sayılmaz.
- Daha sonra yetkili makamlarda apostil onayını alabilirsiniz. Noterin bulunduğu illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar yetkili makamlardır.
Apostil Belgesinin İçeriği
Apostil Fransızcada ‘’sertifika’’anlamına gelir. Apostil belgesinde başlığın Fransızca olarak ‘’ Apostille ( Convention de La Haye du 5 Octobre 1961) yazılması zorunludur. Apostil belgesi aşağıdaki başlıklardan oluşur:
- Belgenin düzenlendiği ülkenin adı
- Belgeyi imzalayan kişinin adı
- Belgeyi imzalayan kişinin sıfatı
- Belgeye basılan mührün ait olduğu makamın adı
- Tasdik edildiği yer
- Tasdik edildiği tarih
- Apostili düzenleyen makam
- Apostil numarası
- Apostili düzenleyen makamın mührü ve ya kaşesi
- Apostili düzenleyen yetkilinin imzası
Apostil ‘’Tasdik Şerhi’’ olarak da geçmektedir ve yetkili makamlardan tamamen ücretsiz bir şekilde apostil onayı alabilirsiniz.
Apostilli Nüfus Kayıt Örneği Nereden Alınır?
Nüfus kayıt örneğinin yurt dışındaki geçerliliğini sağlamak için yeminli tercümanlar ile nüfus kayıt örneği yeminli tercümesi yapıldıktan sonra orijinal belge ile tercüman kişinin imzası noter tarafından onaylanmalıdır. Bu aşamada noterin imzası ve mührü eklenerek nüfus kayıt belgenizin Türkiye Cumhuriyeti tarafından onaylandığı belgelenmiş olmaktadır. Daha sonra kaymakamlık ya da valilik, imza ve mührünün gerçek olduğunu onaylamaktadır.
Apostil Geçerlilik Süesi Ne Kadardır?
Apsotil şerhi bulunan belgenin belirli bir geçerlilik sürecine tabi değildir. Ancak eğer apostil mührü bulunan belgenin bir geçerlilik süresi varsa, belgenin geçerlilik süresi sona erdiğinde apostil işlemi de geçersiz olmuş olur. Aynı zamanda nüfus kayıt örneklerine yapılan apostil işleminin ise altı ay geçerliliği bulunmaktadır.