Yabancı Dil Okuyanların Yurt Dışı İş İmkanları Nelerdir?
Yabancı dil okuyanların yurt dışında iş imkânı elde etmeleri, hem çok daha kolay hem de çok daha geniş bir yelpazededir diyebiliriz. Yurt dışı deneyimi; yabancı kültürleri özümsemek, farklı aksan, lehçe ve şivelerle karşılaşmak açısından da oldukça önemlidir. Ancak yurt dışı iş imkânını, sadece dil becerilerini geliştirmek gibi bir yönden ele almak yeterli değildir. Yabancı dil okuyanların yurt dışı deneyimine sahip olması, mesleki kariyerlerinde onlara avantaj sağlayacaktır. Mesleklerinin ve yabancı dillerinin kapsamını genişletenler, kendi branşlarında tercih edilen bir isim haline gelir. Ancak, yabancı dil okuyanların yurt dışı iş imkânları; geçici bir süre için olmak zorunda da değildir.
Bugünün küresel dünyasında yabancı dil bölümünde okuyanların, meslek seçimi yaparken daha özgür davranabileceklerini söylemek mümkün. Sadece çeviri yapmayı ya da öğretmenlik yapmayı tercih edebildikleri gibi, sahip oldukları yetenekler çerçevesinde başka sektörlerde de iş imkânı bulabilirler. Yabancı dil okuyanlar için yurt dışına gitmek hayal olarak adlandırılmaz. Bunun yerine, gerçekçi bir hedef olabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, kişinin kendini ne kadar geliştirdiğidir. Dile hâkimiyetin yanı sıra, bu dilin kullanılabileceği sektörlere ait bazı yetkinliklerin kazanılması için de çaba sarf edilmelidir.
Yabancı dil bölümünde okuyanların; ilk eğitim yılından itibaren yurt dışındaki iş imkânları hakkında araştırma yapmaları, sektörleri tanımaları ve sektörlerin ihtiyaç duyduğu iş gücü profilini çıkarmaları gerekir. Bu aşamada ortaya çıkan ideal personel profilleri ile, kendilerini karşılaştırmalıdırlar. Eksiklerini ve avantajlarını objektif bir şekilde ortaya koyarak, “tercih edilen” olmak için bir strateji belirlemeleri gerekir. Lisans eğitimi boyunca yaptıkları kitap okumaları, çevirileri, stajları ve edindikleri deneyimler ile çalıştıkları kurumlar bu stratejiye uygun olmalıdır. Peki, yabancı dil bölümünde okuyanlar hangi alanlarda daha fazla iş imkânına sahip olabilir?
Öğretmenlik
Yabancı dil bölümünde okuyorsanız, aklınıza ilk gelen yurt dışı iş imkânlarından biri öğretmenliktir. Aldığınız yabancı dil eğitimi ile yurt dışında özel okullarda çalışabilirsiniz. Asya ülkelerinde yabancı öğretmenler için sigorta ve konut olanaklarının sunulduğu fırsatlardan yararlanabilirsiniz. Özellikle AB ülkelerinde, lisans diplomanızın denkliği olup olmadığını araştırmanız gerekir. Türkiye Avrupa Birliği üyesi olmadığı için, denklikte sorun yaşanabilir. Kişisel girişimlerin yanı sıra, Milli Eğitim Bakanlığı yurt dışında çalışmak isteyen öğretmenler için her yıl başvuruları kabul etmektedir. Eğer yabancı dil öğretmeniyseniz başvurabilirsiniz. Mesleki yeterlilik ve temsil yeteneği sınavlarına giren adaylardan başarılı olanlar, yurt dışında öğretmen olarak çalışmaya başlayabilir. Ancak, yönetmeliğe göre yurt dışına gidecek öğretmenlerin en az 5 yıl devlet bünyesinde çalışmış olması gerekmektedir.
Çok Uluslu Şirketlerde Türkiye Sorumlusu
Yabancı dil okuyanlar, Türkiye ile ticaret ve hizmet alışverişinde bulunan yabancı firmalarda çalışabilir. Firmanın yurt dışında bulunan şube veya merkezinde görev alarak, Türkiye ile iletişim trafiğini yönetebilirsiniz. Yurt dışında iş imkânı arayan yabancı dil mezunları; ilk olarak dış ticaret, hukuk ve çeviri firmalarında şansını deneyebilir. Diğer yandan bu firmalar, sizden dil yeterliliğinizi ispatlayacak ve gittiğiniz ülkeye göre değişen sınav puanları isteyebilir. Dil eğitiminin yanında bilişim, muhasebe gibi farklı sektörlerde kendini geliştiren kişilerin daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.
Sağlık Sektörü
Yabancı dil okuyanlar, yurt dışında sağlık sektöründe de iş imkânı bulabilir. Özellikle Türklerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerde, Türk hasta ve yetkililer arasında çeviriye ihtiyaç duyulmaktadır. Sağlık sektörü ile ilgili makalelerin ve tıbbi içeriklerin Türkçe’ ye çevrilmesinde de, yabancı dil okuyanlar önemli rol oynamaktadır. Özellikle mütercim ve tercümanlık bölümlerinde okuyanlar, sağlık sektöründeki akademik çalışmaların çevirilerini yapabilir.
Çeviri Büroları
Yabancı dil bölümlerinde okuyanlar, yurt dışındaki çeviri büroları ile çalışabilirler. Başvurular için, Türkçe eserlerin tercümesinin yapıldığı bürolar tercih edilmelidir. Edebi eserleri, bilimsel makaleleri ve hukuk metinlerini Türkçeye çevirmek isteyen firmalar; Türkiye’den gelen başvuruları değerlendirmektedir. Bu bürolarda profesyonel çeviri çalışmaları yapıldığı için, yetkinliğinizi ispatlayacak sınav puanları istenebilir.
Gazeteler
Gündemi takip etmeyi seven ve uluslararası bir kariyer isteyen yabancı dil mezunları, medya dersleri de alarak gazetecilik yapabilir. Fikirlerini paylaşmak isteyen, araştırma yapmayı seven ve kendini her zaman güncel tutan kişiler için; yurt dışında gazetecilik yapmak son derece uygun bir tercih olacaktır. Dil becerilerinizi kullanma ve geniş kitlelere hitap etme imkânını yakalayabilirsiniz. Uluslararası gazetecilikte, birden fazla yabancı dil biliyor olmanız ve yeteneklerinizi destekleyen belgelerin varlığı avantaj sağlayacaktır.
Pazarlama Sektörü
Küreselleşmenin etkisiyle artan ticari faaliyetler, şirketlerin pazarlama birimlerinde yabancı dil bilen personel açığı meydana getirmiştir. Özellikle ticaretin yönünü çevirdiği Çin ve Kore gibi Asya ülkelerinden Güney Amerika’ya uzanmak isteyen şirketlerin; Latin dillerine hâkim, mümkünse birkaç dil bilen, ürünlerini pazarlayabilecek insan kaynağına ihtiyaçları var.