Dil Tutkunlarının Ziyaret Etmesi Gereken 10 Yer
Bir iş adamı, avukat veya doktor, günlük yaşamın koşturmacasından ve sorumluluklarından uzaklaşmak için hafta sonlarını ıssız bir adada geçirmeyi hayal ederken dil tutkunları işlerinden kopamıyor. Eğer siz de onlardan biriyseniz, işte size bir sonraki tatil yeriniz için 10 öneri:
Rosetta Taşı – British Müzesi, Londra
Antik Rosetta Stone’un üç dilli yazıtı, şimdiye kadar yapılmış en önemli çevirilerden birindeki 1400 yıllık hiyeroglif sırrını çözdü.
Gutenberg Müzesi – Mainz, Almanya
Asırlık baskı müzesi, hem efsanevi baskının kurucusunu onurlandırıyor hem de dünyanın dört bir yanından ekipman ve malzemelere ev sahipliği yapıyor.
“Küçük Bir Dünya” – Disneyland
Muhtemelen şimdiye kadar en çok çevrilmiş şarkının sahibi olan eğlence parkı, 300 tane sesli-mekatronik bebeğin bulunduğu minyatür diyarı olarak dünya çapında binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.
National Museum of Language (Ulusal Dil Müzesi) – College Park, ABD
“Dilin büyüsü ve güzelliğini takdir etmek için” tasarlanan ve gönüllüler tarafından işletilen bu müze, Amerika’daki dil çeşitliliğine odaklanıyor.
Temple of the Inscription (Yazıtlar Tapınağı) – Chiapas, Meksika
Bu etkileyici antik Maya Tapınağı, oyulmuş resimlerle kaplı paneller ve iskeleler ile büyük miktarda hiyeroglif Maya yazısına ev sahipliği yapmaktadır.
The Pillars of Ashoka (Ashoka’nın Sütunları) – Delhi ve Allahabad dahil birçok yerde bulunmaktadırlar
Geçmişi MÖ 3. yüzyıla dayanan, yakşalık 12,5 metrelik ve elli tonluk sütunların üzerinde Brahmi yazısıyla yazılmış fermanlar yer alıyor.
Georgia Guidestones – Elbert County, Georgia, USA
Çok da eskiye dayanmayan bir bilgiye göre, bu ilginç granit anıt sekiz modern dilde ve Babyslonian, Yunanca, Sanskritçe ve Mısır hiyeroglifleriyle yazılmıştır ve “American Stonehenge” olarak adlandırılmıştır.
Shiloah (Siloam) inscription – City of David, Jerusalem, İsrail
Hizkiya Tüneli’nde bulunan Shiloah yazıtı, 2013’te yapılan beklenmedik bir keşfe kadar yıllarca en eski İbranice yazıt olarak kabul edildi.
Ikom Monoliths – Cross River State, Nijerya
Kaç yıllık olduğu bilinmeyen bu volkanik taş monolitleri, muhtemelen 7.000 yıllık bir Batı Orta Afrika yazısı olan Nsibidi’deki yazıtların yanı sıra yüz motifleri ve desenleri de içeriyor.
“Golden Dreams of Gandhiji” by Dr. Kesiraju Srinivas – Internet
Son istikametimiz bir yer değil: Ghazal Srinivas’ın 65 yabancı dilde ve 60 Hint dilinde söylenen Gandhi’ye rekor kıran övgüsünün web yayını.